Client

Esplora Interactive Science Center

Designer

NorthernLight

Surface m2

1137 m2

Realisation

28-10-2016

Esplora

Esplora is located at Villa Bighi in Kalkara overlooking the Grand Harbour. The building was formerly used as a hospital by the Royal Navy. It will consist of a number of buildings and outdoor spaces, all interconnected following an extensive restoration and development process. The buildings have undergone major restoration to house this project.

Commissioned by Esplora NorthernLight and Bruns, Design & Build, have developed on the ground floor the main exhibition floor of more than 925 m². Besides we were responsible for the realisation of the Planetarium, 210 m². The two exhibition areas are equipped with a total of 70 interactive exhibits within the themes space exploration, human body, mechanics and optics.

Esplora embraces a ‘free choice’ learning environment and will be a family orientated and collaborative fun experience. Esplora offers the opportunity to discover and understand science through a series of hands-on experiences and phenomena – related exhibits. In this way, it will communicate the importance of the scientific processes: consisting of questioning, predicting, experimenting, analyzing and making conclusions. Visitors to Esplora will enjoy a full day out exploring indoor and outdoor exhibitions, attending science themed workshops and enjoying Planetarium shows.