Client

Anne Frank Foundation

Designer

Dagmar von Wilcken

Surface m2

1100 m2

Realisation

22-11-2018

Anne Frank Museum

After the Second World War, the former shelter at the Prinsengracht 263 in Amsterdam is threatened to expire. Otherwise, the resistance to demolition grew, because the Anne Frank story reached more and more people. The result is that in the mid-1950s demolition was prevented and shortly thereafter the Anne Frank Foundation was founded. Today, Anne Frank House is one of the three most visited museums of Amsterdam - The Netherlands.

A number of improvement points have been implemented in the refurbishment. The new museum route now offers much more context information for visitors without thorough knowledge of the Second World War and the Jewish Persecution. In addition, the experience aspect has been strongly influenced and some forms of presentation have been renewed. Dagmar von Wilcken has sought in the new design for more unity in the design of the museum presentations.

The difficulty of this project was the fact that parts of the front house and the entire backyard are still in the state as it was during the hiding. These unique spaces are part of the collection. For the work taking place in these spaces, special work instructions were carried out in co-operation with the museum collections department. In addition, during the refurbishment, the museum has just been open to the public. This meant for Bruns that all work had to be performed outside opening hours (before 09:00 and after 19:00 in the evening). Due to this limitation, the effective plans of this project became of great importance.

As an integral producer, Bruns was totally responsible for the redevelopment, in which the front and rear houses were re-arranged. Within this assignment, the dismantling of the current arrangement was made with flowing recovery work. Today, the production and installation of information/photo panels and the production, installation and layout of showcases (including integrated lighting). Working with the e-installer for the lighting plan and the e-terminals. And the purchase and installation of monitors and projection equipment. In all parts was the quality leading since the museum wants to offer visitors a high quality visit. The quality is not only defined in the design and the experience, but especially the appearance, installation, assembly and finishing must also be of a very high level.