De stroopfabriek in Borgloon is een van de laatste restanten van de industriële verwerking van fruit tot stroop. De historische kern van de stoomstroopfabriek is omgetoverd tot een toeristisch onthaal dat bestaat uit een fruitbelevingscentrum, streekproductenshop, feestzaal en bistro ‘De Smaakfabriek’ waar de Limburgse topchef Giovani Oosters een streekgebonden keuken gaat serveren. Bruns heeft in samenwerking met ontwerpbureau Bailleul ervoor gezorgd dat de bezoeker tussen de monumentale, industriële machines onmiddellijk van het rijke verleden proeft. Zowel voor inwoners als voor de bezoekers aan Borgloon zal het een ontmoetings- en belevingsplek zijn die de onlosmakelijke band tussen fruit, stroop en Borgloon uitstraalt.
In het fruitbelevingscentrum kunnen bezoekers mede door de audiovisuele uitwerkingen van Create het verhaal van het Haspengouwse fruit en de verwerking ervan ontdekken. Op eigen tempo volgen de bezoekers aan de hand van leuke en educatieve belevingsmodules de weg die een lekker stuk Loons fruit aflegt.
Fotografie: Bailleul Ontwerpbureau