Opdrachtgever

Autonoom Gemeentebedrijf Borgloon

Ontwerper

Bailleul Ontwerpbureau

Aantal m2

1500 m2

Realisatie

29-03-2019

Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek

De stroopfabriek in Borgloon is een van de laatste restanten van de industriële verwerking van fruit tot stroop. De historische kern van de stoomstroopfabriek is omgetoverd tot een toeristisch onthaal dat bestaat uit een fruitbelevingscentrum, streekproductenshop, feestzaal en bistro ‘De Smaakfabriek’ waar de Limburgse topchef Giovani Oosters een streekgebonden keuken gaat serveren. Bruns heeft in samenwerking met ontwerpbureau Bailleul ervoor gezorgd dat de bezoeker tussen de monumentale, industriële machines onmiddellijk van het rijke verleden proeft. Zowel voor inwoners als voor de bezoekers aan Borgloon zal het een ontmoetings- en belevingsplek worden die de onlosmakelijke band tussen fruit, stroop en Borgloon uitstraalt.

Het Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek is een project dat al ruim 10 jaar onder de aandacht is bij zowel Bailleul als Bruns. De Stroopfabriek was in 2007 de winnaar van ‘Monumentenstrijd’, een programma waarbij het publiek mocht beslissen welk monument een restauratiebudget kreeg van 500.000 euro. De prijs aangevuld met subsidies en investeerder Veiling Bel’Orta heeft ervoor gezorgd dat de restauratie in gang gezet kon worden.

In het fruitbelevingscentrum kunnen bezoekers mede door de audiovisuele uitwerkingen van Create het verhaal van het Haspengouwse fruit en de verwerking ervan ontdekken. Op eigen tempo volgen de bezoekers aan de hand van leuke en educatieve belevingsmodules de weg die een lekker stuk Loons fruit aflegt.

Fotografie: Bailleul Ontwerpbureau