Opdrachtgever

Stad Brugge

Ontwerper

noAarchitecten, Madoc

Aantal m2

2200 m2

Realisatie

23-05-2019

Gruuthusemuseum

Na een sluiting van bijna vijf jaar, zijn de deuren van het Brugse Gruuthusepaleis opnieuw geopend voor het grote publiek. In een nieuw museumconcept schitteren de 600 collectiestukken in verschillende zalen. De bezoeker reist onder het motto ‘Plus est en vous’ van Lodewijk van Gruuthuse, diplomaat en bouwheer van het stadspaleis, door drie cruciale periodes van de rijke Brugse geschiedenis. Niet alleen de collectie vertelt de bezoeker over de geschiedenis, ook de architectuur van het paleis is zeer indrukwekkend. De aaneenschakeling van sterk gedecoreerde en sobere ruimtes, grote en kleine kamers en de vele (wentel)trappen maken van het museumparcours een spannende verkenningstocht. Als bezoeker wandel je in het spoor van de vele vorige bewoners en gebruikers van het historische gebouw, wat je verbeelding prikkelt en je rechtstreeks toegang geeft tot het verleden.

Bruns heeft, in samenwerking met noAarchitecten en Madoc, het tentoonstellingsmeubilair voor het vernieuwde Gruuthusemuseum, het onthaalpaviljoen en de educatieve ruimtes gerealiseerd. Er is een totaalbeleving van alle museale ruimtes gecreëerd. Alle kamers vertellen als het ware een verhaal. Het ophangen en uitstallen van collectiestukken gebeurt ook in die context. Het zijn ruimtes waar mensen graag verblijven en willen rondkijken.

De collectie wordt getoond op de meest natuurlijke manier. Dit betekent dat de objecten op een bijna vanzelfsprekende, huiselijke manier in de kamers zijn opgesteld. Voor bepaalde collectiestukken heeft Bruns ondersteunende elementen geproduceerd, zoals: tafels, sokkels en glazen stolpen. De elementen zijn ontworpen in een taal die aansluit bij het bestaande gebouw. Hierbij gaat het om rijk aan detail, met liefde gemaakt en getuige van een grote vakkennis. Het zijn geen historische meubelen, maar wel hedendaagse silhouetten ervan. De meubelen zijn monochroom en het detail zit niet in de rijke materiaalkeuze, maar juist in de vormgeving en het maken zelf. De meubelen treden niet in concurrentie met de bestaande materialen van vloeren, deurlijsten of plafonds, maar nemen hun verfijning over.