Header Nieuws

Unesco plaatst de Hollandse Waterlinies en Koloniën van Weldadigheid op de Werelderfgoedlijst!

Hollandse Waterlinies
De Hollandse Waterlinies vormen een verdedigingssysteem dat zich over 200km uitstrekt langs de rand van het bestuurlijke en economische hart van Nederland. Een groot netwerk van 96 forten, dijken, sluizen, gemalen, kanalen en polders beschermde Nederland.

Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, vindt de inschrijving een prachtig moment voor ons land. “ Een geweldige prestatie van alle betrokkenen. We mogen trots zijn op deze internationale erkenning. Maar laten we nu niet vergeten, dat er met de erkenning ook een grote verantwoordelijkheid komt: er heel goed voor te zorgen.”

Boris van der Ham, voorzitter Stichting Werelderfgoed Nederland zegt: “ Deze uitbreiding maakt het verhaal van onze Waterlinies compleet. Een volledig doordacht verdedigingssysteem door het gebruik van water. Uniek in de hele wereld en daarom staat dit erfgoed terecht als één Werelderfgoed op de lijst.”

Koloniën van Weldadigheid
Maatschappij van Weldadigheid stichtte in 1818 kolonies in het toenmalige Nederlandse Koninkrijk. Het doel was om de armen in de steden betere vooruitzichten te geven door ze werk op het platteland aan de bieden en zelfvoorzienend te maken. Het was een sociaal experiment, dat door middel van structuur, dwang en tucht de samenleving wilde verbeteren. Boris van der Ham zegt: “Hoewel dit plan destijds niet het gewenste resultaat had, is het een belangrijke plek in onze én de wereldgeschiedenis.”

Kathleen Ferrier: “Een zeer bijzonder moment, nu de Koloniën van Weldadigheid deze internationale erkenning krijgen. Door in de Koloniën werk, gezondheidszorg en onderwijs aan te beiden konden mensen zich onttrekken aan zeer armoedige omstandigheden. Het gedachtegoed dat eraan ten grondslag ligt is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van het sociale stelsel in Nederland, maar ook daarbuiten. Het gaat om de visie mensen niet afhankelijk te maken van hulp en liefdadigheid, maar zelfredzaamheid te bevorderen. Die visie zien we ook terug in het Nederlands beleid op het gebied van internationale samenleving.”

De Koloniën van Weldadigheid zijn verspreid over Nederland en België. In Nederland gaat het om drie koloniën Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord. In Vlaanderen gaat het om de Wortel-Kolonie. Ontdek meer in het Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in Merksplas hier.

Wij feliciteren beide met het behalen van deze fantastische plek op de Werelderfgoedlijst!

Bruns Op De Hoogte Op de hoogte blijven?
Blijf op de hoogte van onze nieuwe projecten en nieuwsitems!
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Bruns Telefoon Wit   -   Mail

Meer informatie?
Voor meer informatie over Bruns en onze productiemogelijkheden nodigen we u graag uit voor een bezoek aan onze inspirerende locatie De Ploeg. Laat uw gegevens achter, zodat we contact met u kunnen opnemen.
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Bruns B.V. | Rijksmonument De Ploeg, Riethovensedijk 20, 5571 CR Bergeijk (NL) | T +31 (0)497 577027  Bruns Facebook Bruns Linkedin Bruns Insta