Header Nieuws

Pieter van Vollenhovenprijs naar succesvolle herbestemming Rijksmonument De Ploeg

 PERSBERICHT - vrijdag 1 december 2017

Op vrijdag 1 december heeft Jan Burgmans, initiatiefnemer van de herbestemming van voormalig Weverij ‘De Ploeg’, de Pieter van Vollenhovenprijs 2017 in ontvangst mogen nemen. Jan Burgmans ontvangt de prijs voor de wijze waarop hij deze markante door Gerrit Rietveld ontworpen fabriekshal nieuw leven in heeft geblazen. De prijs is zojuist persoonlijk uitgereikt door prof. Mr. Pieter van Vollenhoven in Bergeijk.

Na jaren van leegstand heeft ondernemer Jan Burgmans, directeur Bruns BV, producent van musea & tentoonstellingen, de uitdaging opgepakt de fabriekshal De Ploeg een nieuwe bestemming te geven. Het markante complex uit 1958 valt op door zijn acht karakteristieke gebogen sheddaken. De meubelstoffen van de toenmalige Weverij De Ploeg stonden bekend om hun hoge technische kwaliteit met moderne dessins. Het omringende park is destijds ontworpen door tuinarchitect Mien Ruys.

”Het was een enorme klus om de herbestemming van dit rijksmonument voor elkaar te krijgen. Met name vanwege de hoge investering en de geografische ligging” aldus Burgmans .“Je moet echt wel een beetje gek zijn om dit te doen. Maar mede door de steun van de gemeente en de provincie is het gelukt en is dit prachtige gebouw weer van waarde voor Bergeijk en omgeving. De fabriek is dichtbij de oorspronkelijke functie gebleven en dient nu als productiewerkplaats voor de ontwikkeling van museale tentoonstellingselementen”.

Voor zijn inzet en doorzettingsvermogen krijgt Jan Burgmans nu de Pieter van Vollenhovenprijs uitgereikt. Met de prijs, die door een onafhankelijke jury van erfgoedspecialisten wordt toegekend, wil prof. mr Pieter van Vollenhoven zijn waardering uitspreken voor initiatiefnemers van herbestemmingen. “Herbestemming is van levensbelang voor een monument. Een monument zonder goede bestemming is eens ten dode opgeschreven. De inzet van deze initiatiefnemers wil ik dan ook stimuleren en belonen”, aldus Van Vollenhoven.

Over de Pieter van Vollenhovenprijs
De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven. De prijs is in 2013 aangeboden aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven bij zijn afscheid na zijn 27 jaar voorzitterschap van het Nationaal Restauratiefonds. In zijn jaren als voorzitter heeft de heer Van Vollenhoven zich sterk gemaakt voor initiatiefnemers die hun nek uit steken om een monument te kunnen behouden. Om dit gedachtengoed levend te houden is de prijs ingesteld, ter stimulering voor initiatiefnemers die een monument een nieuw leven willen geven.

Fotograaf: Vincent van den Hoven

Videograaf: Wil Dekoninck

Bruns Op De Hoogte Op de hoogte blijven?
Blijf op de hoogte van onze nieuwe projecten en nieuwsitems!
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Bruns Telefoon Wit   -   Mail

Meer informatie?
Voor meer informatie over Bruns en onze productiemogelijkheden nodigen we u graag uit voor een bezoek aan onze inspirerende locatie De Ploeg. Laat uw gegevens achter, zodat we contact met u kunnen opnemen.
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Bruns B.V. | Rijksmonument De Ploeg, Riethovensedijk 20, 5571 CR Bergeijk (NL) | T +31 (0)497 577027  Bruns Facebook Bruns Linkedin Bruns Insta

Algemene voorwaarden Bruns | General conditions Bruns