Na de oorlog dreigt de voormalige schuilplaats aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam te vervallen. Daarentegen groeide het verzet tegen de sloop, doordat het Anne Frank verhaal steeds meer mensen bereikte. Met als gevolg dat halverwege de jaren ’50 de sloop wordt voorkomen en dat kort daarna de Anne Frank Stichting wordt opgericht. Tegenwoordig is het Anne Frank Huis één van de drie drukst bezochte musea van Amsterdam.
Bij de herinrichting zijn een aantal verbeterpunten doorgevoerd. De nieuwe museale route biedt nu veel meer contextinformatie voor bezoekers zonder gedegen kennis van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging. Daarnaast is sterk ingespeeld op het belevingsaspect en zijn een aantal presentatievormen vernieuwd. Dagmar von Wilcken heeft in het nieuwe ontwerp gezocht naar meer eenheid in de vormgeving van de museale presentaties.
In alle onderdelen was de kwaliteit leidend om de bezoekers van het museum een kwalitatief hoogwaardig bezoek aan te willen bieden. De kwaliteit wordt niet alleen gedefinieerd in het ontwerp en de beleving. Ook de goed doordachte engineering waarin de installatie, montage en het gewenste afwerkingsniveau zijn meegenomen heeft geleid tot een kwalitatief hoogwaardig eindbeeld.
Fotografie: Cris Toala OIivares