De Dodengang
In 1915 probeert het Belgische leger ten noorden van Diksmuide de Duitsers te verjagen van de petroleumtanks. Na twee mislukte aanvallen besluiten de Belgen een loopgraaf richting de petroleumtanks te graven. De Duitsers veroveren echter een deel van deze loopgraaf en om het Duitse gevaar verder af te wenden, creëert de Belgische genie eind 1915 een bres in de IJzer waardoor een smalle strook water beide partijen voor de rest van de oorlog zal scheiden. De loopgraaf wordt verder uitgebouwd tot een onneembare stelling met de naam Dodengang, genoemd naar de doden die er na de Duitse aanval begraven zijn.
Het Interpretatiecentrum Dodengang, onderdeel van het Koninklijk Legermuseum
Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, 100 jaar geleden, was de aanleiding voor het Koninklijk Legermuseum om het bezoekerscentrum van de beruchte Dodengang grondig onder handen te nemen. Op basis van uitgebreid historisch onderzoek is het bezoekersparcours volledig vernieuwd. De bezoeker komt nu op een interactieve manier alles te weten over de Dodengang waarbij enkele hardnekkige historische mythes over deze waardevolle site worden ontkracht. Geen stoffig museum meer, maar een modern en interactief bezoekerscentrum waar authenticiteit centraal staat. Zowel specialist als leek kan nu de Dodengang herontdekken.
Modern
Dat het vernieuwde Interpretatiecentrum Dodengang gebruik maakt van de modernste museale technieken hoeft geen betoog. Aan de hand van vijftien interactieve applicaties, teksten, foto’s, filmbeelden en unieke objecten uit de collecties van het Koninklijk Legermuseum wordt de bezoeker wegwijs gemaakt in de boeiende geschiedenis van de Dodengang.
Ook de Duitse kant wordt belicht
Niet alleen vertelt het Interpretatiecentrum hoe de Dodengang is ontstaan is en wat er allemaal gebeurd is in deze notoire loopgraaf, de Dodengang wordt ook opnieuw in zijn context geplaatst. De loopgraaf verhoudt zich immers tot de Duitse loopgraven die er vlakbij lagen. Aan de hand van originele foto’s, objecten en dagboekfragmenten wordt voor het eerst ook de Duitse kant van de zaak belicht.