Projecten
Opdrachtgever: Stichting Museum van Wereldculturen
Ontwerper: NorthernLight
Locatie: Leiden, Arnhem, Utrecht, Zwolle
Aantal m2: 40
Realisatie: 28-09-2017
Disciplines: Interieur, Vitrines, Grafisch
Werkvelden: Museum
Thema's: Icon History

Met ruim 375.000 objecten beheren het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde samen enorme hoeveelheid gebruiksvoorwerken uit de hele wereld. Het merendeel hiervan ligt opgeslagen in het ondergrondse depot wat natuurlijk zonde is. Omwille van die reden hebben ze een aantal bekende Nederlanders zoals Floortje Dessing en Kenny B gevraagd om uit deze enorme collectie hun favoriete objecten te kiezen. Deze speciaal samengestelde collecties zijn gevat in tentoonstellingen gepresenteerd in speciaal daarvoor opgebouwde mini musea op NS stations in Nederland. Naar ontwerp van NorthernLight is Bruns verantwoordelijk voor de realisatie en installatie van de diverse mini musea.

De aftrap van het eerste mini museum vond plaats van 21 juni t/m 23 juli met het Museum Van Floortje op het perron van Station Leiden. De collectie van Floortje Dessing, bekend als radio- en televisiepresentatrice, programmamaakster en schrijfster van reisverhalen, bestond uit een bijzondere verzameling schatten van de zee. Van al haar reizen die Floortje voor diverse reisprogramma’s over de hele wereld maakten heeft Oceanië en het eilandleven in de Stille Zuidzee de meeste indruk op haar gemaakt. De zee speelt daarom een belangrijke rol in haar dagelijks leven wat je ook terug ziet in de objecten. Van praktisch vis- en kookgerei tot de prachtigste sierraden.

Op donderdag 27 juli was het aan muziekkant Kenny B om zijn museum te openen. Dit gebeurde op station Arnhem waar de tentoonstelling tot 20 augustus te zien was. Kenny B: "Een museum bezoeken is vaak teruggaan in de tijd. Bij mijn bezoek aan het museum was dat niet anders. Maar wat voor mij bijzonder was, is dat ik in de tijd van mijn voorouders terecht kwam. Ik zag voorwerpen die zo oud waren dat mijn vader het niet voor mogelijk zou houden dat ze bewaard zijn gebleven. Een aantal instrumenten die ik in het museum tegenkwam, was afkomstig van de Marrons (afstammelingen van tot slaaf gemaakte Afrikanen in Suriname). Ik ben zelf ook een Marron en ik weet zeker dat andere Marrons het b­ijzonder zouden vinden om deze voorwerpen met eigen ogen te zien. Omdat de instrumenten je meenemen naar je oorsprong. Dichter bij je voorouders kom je niet. Deze voorwerpen raken je op emotioneel vlak meer dan alle boeken en verhalen over cultuur, omdat je voorouders die dingen zelf hebben gemaakt en bespeeld."

"Wat ook heel bij­zonder was: voorwerpen waarvan ik dacht dat ze van Surinaamse makelijk waren, bleken hun oorsprong in andere landen te hebben. Wat voor mij typisch Surinaams was, bleek bijvoorbeeld typisch Indonesisch. Het zou geweldig zijn als deze tentoonstelling ooit in Paramaribo te zien is."

Vanaf donderdag 24 augustus opende op station Utrecht het mini museum van freestyle voetballer en televisie presentator Soufiane Touzani. In 2005 werd Soufiane bekend door een videofilmpje wat hij uploadde op YouTube. Dit werd een internationaal succes met miljoenen views. De video werd opgepikt door Electronic Arts (EA Games) en zij vroegen hem om deel te nemen aan truckjes voor de Playstation game Fifa Street. Beroemde voetballers als Sergio Ramos, Ronaldinho, Aubameyang, Balotelli, Sami Khedira, Arjen Robben, Kevin de Bruyne bekeken zijn video’s en probeerden zelfs een paar van zijn trucks uit. Soufiane reist de hele wereld over om samen met bekende en onbekende voetballers zijn trucjes te showen. Tot 25 september was de tentoonstelling onder curatorschap van Soufiane te bewonderen op perron 11/12 van Station Utrecht Centraal.

Als laatste was de beurt aan verslaggever en presentator Filemon Wesselink. Zijn samengestelde collectie werd tentoongesteld op station Zwolle en was te zien van donderdag 28 september tot zondag 22 oktober 2017.

Het project is mede tot stand gekomen door bijdragen van de BankGiro Loterij, ProRail en NS. ProRail draagt bij aan een prettig verblijf op de perrons. Zo verbinden ze mensen, landen en culturen en past deze unieke samenwerking helemaal bij hun missie: ProRail verbindt, verbetert, verduurzaamt. De BankGiro Loterij vindt ‘Museum van’ een goed voorbeeld van hoe je, op een originele en toegankelijke manier, deze anders verborgen gebleven collectie kan laten zien. NS vindt aangename, veilige en schone stations van groot belang voor de reizigers. Om dit te versterken proberen ze reizigers aangenaam te verrassen om het reizen met NS en het verblijven op de stations zo prettig mogelijk te maken.

Fotografie:
Jacqueline Spaans
Studio 38c

Bruns Download Icon Download PDF
Laat hier uw e-mailadres achter en u ontvangt direct de referentie als PDF.
Ongeldige invoer

Bruns Telefoon Wit   -   Mail

VVV Inspiratiepunt Winterswijk

Winterswijk, Nederland

In de Achterhoek werken de VVV’s aan een transformatie van winkel naar Inspiratiepunt. Het VVV Ins

TECHville

Genk, België

TECHville is een splinternieuwe belevingsruimte op het T2-Campus in Genk. Een inspirerende plek die

Van Eyck. Een Optische Revolutie

Gent, België

Februari 2020 is de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit geopend in het Museum voor Schone Kun

KBR - Inkomhal

Brussel, België

KBR is de nationale wetenschappelijke bibliotheek van Brussel. Alle Belgische publicaties worden hie
Meer informatie?
Voor meer informatie over Bruns en onze productiemogelijkheden nodigen we u graag uit voor een bezoek aan onze inspirerende locatie De Ploeg. Laat uw gegevens achter, zodat we contact met u kunnen opnemen.
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Bruns B.V. | Rijksmonument De Ploeg, Riethovensedijk 20, 5571 CR Bergeijk (NL) | T +31 (0)497 577027  Bruns Facebook Bruns Linkedin Bruns Twitter