Projecten
Opdrachtgever: Europees Parlement
Ontwerper: Kossmann.Dejong
Locatie: Brussel, België
Aantal m2: 500
Realisatie: 03-05-2017
Disciplines: Interieur, Audiovisuele middelen en Multimedia, Grafisch
Werkvelden: Museum
Thema's: Icon History

Op 4 mei is het Huis van de Europese geschiedenis in Brussel officieel geopend. In dit nieuwe museum, opgericht door het Europees Parlement, heeft Bruns middels een design & build samenwerking, samen met tentoonstellingsontwerper Kossmann.dejong, interactieontwerper Kiss the Frog en audiovisueel ontwerper Shosho de eerste tijdelijke tentoonstelling ‘Interactions: centuries of commerce, combat and creation’ ontwikkeld en gerealiseerd.

Het Huis van de Europese geschiedenis is gehuisvest in het historische Eastman gebouw uit 1935, gerenoveerd en uitgebreid naar ontwerp van door Chaix & Morel et Associés en JSWD Architekten. De tijdelijke tentoonstelling (tot 31 mei 2018) ‘Interactions: centuries of commerce, combat and creation’ is onder andere bedoeld bezoekers meer te laten weten over de geschiedenis van de Europese verbondenheid. Daarnaast wil het nieuwe verbindingen tussen bezoekers stimuleren.

De expositie van 500 m2 bevindt zich op de eerste twee verdiepingen van het gebouw en is verbonden middels een monumentale trap en een vide. Het ontwerp van Kossmann.dejong is gebaseerd op twee verschillende, maar met elkaar verweven museale concepten. Op de eerste verdieping staan de objecten centraal, terwijl op de tweede verdieping de verhalen het uitgangspunt van het ontwerp vormen. Bruns was als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de aansturing van het complete team, technische ondersteuning aan het ontwerp, project management en productie, realisatie en installatie van de complete tentoonstelling inclusief hardware, software en verlichting.

Op de eerste verdieping, waar het grotendeels de objecten zijn die het verhaal vertellen hebben wij grote, hoge wanden met ingebouwde vitrines geplaats. De wanden welke voorzien zijn van fotografische beelden en reproducties van schilderijen zijn zo in de ruimte geplaatst dat voor elk van de vier subthema's (handelen, vechten, onderhandelen en leren) verschillende theatrale settingen zijn gecreëerd. De artefacten, opgenomen in de grafische beeldwanden maar veelal geplaatst in de 45-tal (wand)vitrines (inclusief klimatisering en beveiliging) zijn aangevuld met persoonlijke verhalen en speelse hands-on elementen die de bezoekers aansporen actief deel te nemen in ontmoetingen met andere bezoekers. Bijvoorbeeld bij het doolhofspel in de themaruimte ‘onderhandeling’ kunnen bezoekers alleen door samenwerking de obstakels overwinnen en het spel tot een goed einde brengen.

Voor alle vitrines heeft Bruns ter plekke op locatie voor ong. 150 objecten 'custom made' objectsteunen geproduceerd. Samen met de klant (Europees Parlement) hebben wij de collectie middels objectsteunen in de vitrines geplaatst en uitgelicht. De organisatie voor het regelen van alle collectie items afkomstig van musea uit heel Europa was een grote uitdaging voor het project team van het Europees Parlement. Door de enorme hoeveelheid aan 'kostbare' objecten werden de items middels koeriers in een tijdsbestek van ong. 3 weken afgeleverd bij het Huis van Europese Geschiedenis. Samen met de conservator van het betreffende museum en een conservator van het Europees Parlement gaf Bruns het object zijn definitieve locatie in de betreffende vitrine.

Het element wat de twee verdiepingsvloeren verbindend is de vide met een grote interactieve plattegrond van Europa. Via 6 tablets kan het publiek vragen beantwoorden over persoonlijke ervaringen met grensoverschrijdende interactie. De input van de bezoeker wordt gevisualiseerd op twee grote touch schermen met daarop een interactieve plattegrond waarop een collectief web van Europese interacties ontstaat. Zo worden niet de grenzen maar juist connecties tussen de individuele bezoekers benadrukt en wordt het publiek zelf onderdeel van de tentoonstelling. Deze interactieve opstelling maakt ook deel uit van een breder educatief programma waardoor het ook mogelijk is om van buiten het museum deel te nemen aan de game (http://www.myinteractions.eu/apps/heh-web-portal/).

De tweede verdieping is samengesteld en ingericht als een eclectisch ‘Europees huis’. In de vertrouwde omgeving van een keuken, kantoor, woonkamer, bibliotheek, speelruimte en slaapkamer worden bezoekers uitgedaagd op zoek te gaan naar ‘het Europese verhaal’ achter dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Ook deze ruimte kent diverse interactieve opstellingen zoals een eetkamertafel in de keuken. Zo wordt door het aanraken van een van de gerechten op de eettafel een animatie ‘opgediend’ over de oorsprong van het gerecht. In de slaapkamer ontdekken bezoekers al liggend op het hemelbed dat sprookjes in verschillende Europese landen veel gelijkenis vertonen. En op de bank kun je genieten van diverse verhalen over de Europese verbanden in de geschiedenis van ‘ballet, theater en film’.

Tentoonstelling
Vanaf 6 mei is het Huis van de Europese geschiedenis geopend voor publiek. Deze eerste tijdelijke tentoonstelling is te zien tot en met 31 mei 2018. Toegang is gratis.

 

Bruns Download Icon Download PDF
Laat hier uw e-mailadres achter en u ontvangt direct de referentie als PDF.
Ongeldige invoer

Bruns Telefoon Wit   -   Mail

VVV Inspiratiepunt Ulft

Ulft, Nederland

Op het industrieel erfgoed DRU Industriepark in Ulft is het derde VVV Inspiratiepunt van de Achterho

VVV Inspiratiepunt Zutphen

Zutphen, Nederland

Zutphen is één van de oudste steden in Nederland. Een rijke geschiedenis van kerken, pakhuizen, ho

VVV Inspiratiepunt Winterswijk

Winterswijk, Nederland

In de Achterhoek werken de VVV’s aan een transformatie van winkel naar Inspiratiepunt. Het VVV Ins

Holmegaard Works

Holmegaard, Denemarken

Holmegaard Værk is een nieuwe hotspot voor kunst-vakmanschap en traditie. Op deze locatie zijn icon
Meer informatie?
Voor meer informatie over Bruns en onze productiemogelijkheden nodigen we u graag uit voor een bezoek aan onze inspirerende locatie De Ploeg. Laat uw gegevens achter, zodat we contact met u kunnen opnemen.
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Bruns B.V. | Rijksmonument De Ploeg, Riethovensedijk 20, 5571 CR Bergeijk (NL) | T +31 (0)497 577027  Bruns Facebook Bruns Linkedin Bruns Twitter