Projecten
Opdrachtgever: Naturalis - Biodiversity Center
Ontwerper: Onne Brouwer, Pieter Aartsen, Studio Daniel Ament
Locatie: Leiden, Nederland
Aantal m2: 2044
Realisatie: 01-08-2019
Disciplines: Interieur, Vitrines, Audiovisuele middelen en Multimedia, Grafisch, Verlichting
Werkvelden: Museum
Thema's: Icon Nature

Naturalis, het nationaal onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit, is met een fonkelnieuw familiemuseum heropend. Jong en oud wordt ondergedompeld in de wonderlijke wereld van de natuur. Het museum staat in het teken van zien, doen en beleven. In verschillende museumzalen ontdekt de bezoeker het vroegste leven op aarde, Nederland in de ijstijd en de oerkrachten van onze aarde. Ook maakt de bezoeker kennis met de verrassende versiertrucs van planten en dieren, staan ze oog in oog met een Afrikaanse olifant en ontmoeten ze de T. rex Trix. Het werk van een onderzoeker en collectiebeheerder ervaren ze in de LiveScience zaal. Niet door middel van een tentoonstelling, maar door de wetenschappers echt op de vingers te kijken bij alles wat ze doen. Iedereen met een natuurvraag is welkom bij Naturalis en krijgt antwoord van een expert. 

Bruns was verantwoordelijk voor de ontwikkeling, engineering en realisatie van vier zalen: De Aarde, De Verleiding, De IJstijd en LiveScience. De zaal De Aarde gaat om het natuurverschijnsel aardbevingen. Het traditioneel Japans theater, onderdeel van deze zaal, betreft een oud Japanse mythe die de oorzaak van aardbevingen verteld. Volgens deze mythe is de gigantische vis Namazu de stichter. Alleen god Kashima kan de vis immobiliseren. Bruns heeft een aardbeving-experience gemaakt, bestaande uit echte bewegende poppen en een bewegend platform om het verhaal te laten spelen. Naast het Japans theater is er ook een grote schatkamer in de zaal De Aarde. Hier zijn de mooiste collectie stenen te bewonderen in speciaal door Bruns ontwikkelde vitrines van ontspiegeld glas.

De verleiding is een wereld in de art-deco stijl met veel interactiviteit voor het jonger publiek. Deze zaal van ruim 480m2 is opgedeeld in twee werelden, namelijk De Geboorte en De Daad. Een grote geboortetaart in de kleuren roze en blauw staat als symbool voor nieuw leven. De gehele collectie prachtig jong opgezette dieren zijn op deze taart te bewonderen. Het tweede deel De Daad gaat over seks in het dierenrijk. Een onderwerp dat kleurrijk en op een humoristische wijze is gepresenteerd.

De zaal de IJstijd neemt de bezoeker mee naar een wilde natuur in een onherbergzaam oer landschap. Middels een gigantische maquette, ontworpen door Daniel Ament en gerealiseerd door Bruns, is een geheel onherkenbaar landschap van Nederland zichtbaar. Via geplaatste kijkers rondom de maquette wordt de bezoeker terug gebracht naar de ijstijd. LiveScience is daarin tegen een ander type zaal. Hier gaat het niet om een verhaal, maar om het tentoonstellen van het rijkdom aan collectiestukken en de realiteit van het werk als wetenschapper of collectiebeheerder.

Kortom Naturalis is een museum bestaande uit een zeer rijk scala aan multidisciplinaire tentoonstellingen waarvan Bruns voor vier zalen integraal verantwoordelijk voor was. Een museum met goot succes voor het publiek. Dat blijkt uit het bereiken van de 100.000ste bezoeker in zes weken tijd.

Fotografie: Mike Bink en Koen Mol

Bruns Download Icon Download PDF
Laat hier uw e-mailadres achter en u ontvangt direct de referentie als PDF.
Ongeldige invoer

Bruns Telefoon Wit   -   Mail

VVV Inspiratiepunt Winterswijk

Winterswijk, Nederland

In de Achterhoek werken de VVV’s aan een transformatie van winkel naar Inspiratiepunt. Het VVV Ins

TECHville

Genk, België

TECHville is een splinternieuwe belevingsruimte op het T2-Campus in Genk. Een inspirerende plek die

Van Eyck. Een Optische Revolutie

Gent, België

Februari 2020 is de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit geopend in het Museum voor Schone Kun

KBR - Inkomhal

Brussel, België

KBR is de nationale wetenschappelijke bibliotheek van Brussel. Alle Belgische publicaties worden hie
Meer informatie?
Voor meer informatie over Bruns en onze productiemogelijkheden nodigen we u graag uit voor een bezoek aan onze inspirerende locatie De Ploeg. Laat uw gegevens achter, zodat we contact met u kunnen opnemen.
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Bruns B.V. | Rijksmonument De Ploeg, Riethovensedijk 20, 5571 CR Bergeijk (NL) | T +31 (0)497 577027  Bruns Facebook Bruns Linkedin Bruns Twitter